
Van papieren administratie naar slimme automatisering: Babypark en Baby-Dump versnellen pickprocessen met AutoStore en Ceyenne WMS
De FTH Groep, bekend van de retailketens Babypark en Baby-Dump, streeft naar efficiënte omnichannel-verkoop van babyproducten via fysieke winkels en webshops. Toen papieren picklijsten de groei begonnen te belemmeren, stapte het bedrijf over op Ceyenne WMS van Diract. Zeven jaar later volgde een volgende transformatie met AutoStore. Gerwin de Waal, Logistiek Manager bij de FTH Groep, vertelt over de samenwerking met Diract en hoe deze heeft bijgedragen aan efficiëntere processen en duurzamere werkwijzen.
Van papieren wereld naar digitale efficiëntie
De FTH Groep telt inmiddels 11 Babypark-winkels en 12 Baby-Dump-winkels in Nederland. “We hebben een duidelijke omnichannel-strategie,” legt Gerwin uit. “Een deel van onze verkoop loopt via de fysieke winkels, een groot deel via onze webshops.”
Voordat Diract in beeld kwam, werkten de magazijnen nog volledig met papieren lijsten. “Om een digitaliseringsslag te maken, is toen gekozen voor een WMS-systeem. We wilden de processen gestructureerder laten lopen,” vertelt Gerwin.
Hoewel hij zelf destijds niet betrokken was bij het selectietraject, zijn de voordelen van de overstap naar Ceyenne WMS voor hem wel helder: “Het grootste voordeel is dat we volledig digitaal werken en onze processen gestructureerd hebben. We zien meer efficiëntie en logische pickroutes. Dat zijn de voornaamste verbeteringen die het WMS ons heeft gebracht.”
De volgende stap: integratie met AutoStore
Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte de FTH Groep een volgende grote stap: de implementatie van AutoStore, een geautomatiseerd opslagsysteem. “We hebben toen opnieuw met Diract samengewerkt om ons proces verder te automatiseren en alle systemen goed aan elkaar te koppelen,” legt Gerwin uit.
Hierbij speelde Diract een belangrijke rol als integrator: “Ze hebben goed meegedacht over de koppelingen tussen de verschillende systemen. Welk systeem moet met wat communiceren en hoe moet die communicatie plaatsvinden. Daarnaast hebben ze zorgvuldig overwogen hoe ze het WMS optimaal konden configureren voor onze situatie, zodat alles vloeiend zou functioneren.”
De resultaten van deze automatiseringsslag zijn indrukwekkend: “We picken nu vier tot vijf keer sneller dan voorheen. Dat komt voornamelijk omdat we direct in de verzenddozen picken, waardoor we artikelen niet meer twee keer in handen hebben.”
Duurzaamheid als bonus
Naast efficiëntiewinst heeft de automatisering ook een positief effect op duurzaamheid: “We hebben een CO2-reductie gerealiseerd omdat we de verzendverpakkingen automatisch in hoogte laten aanpassen. Nadat de goederen zijn gepickt, gaan ze in een op hoogte aangepaste verzenddoos, waardoor onze transporteurs minder lucht vervoeren. De grote dozen vol lucht die veel webwinkels verzenden, daar zal je ons niet meer op betrappen”, lacht Gerwin.
Een partnership met open communicatie
Gerwin is erg te spreken over de samenwerking met Diract: “We zien Diract meer als een partner dan een leverancier. De samenwerking verloopt goed en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”
Hij waardeert ook de openheid in de communicatie: “We hebben in het begin weleens gesprekken gehad over de snelheid waarmee zaken werden opgepakt. Dat hebben we open op tafel gelegd en die feedback hebben ze echt ter harte genomen. Sindsdien pakken ze zaken nog sneller en vakkundiger op.”
Als hij de samenwerking in drie woorden zou moeten beschrijven, kiest Gerwin voor: “Systeemkennis, brede blik op processen en een stabiele omgeving met bedrijfszekerheid.” Vooral die tweede eigenschap springt eruit: “Wat Diract onderscheidt is dat ze niet alleen het technologische aspect begrijpen, maar ook verstand hebben van logistieke processen. Ze denken mee over de werkelijke magazijnoperatie, niet alleen over de software. Ze weten hoe een orderpicker werkt, wat de uitdagingen op de vloer zijn. Die kennis van logistiek maakt hen een waardevolle sparringpartner, ook voor onze IT-afdeling.”
Deze praktijkgerichte aanpak heeft de relatie alleen maar versterkt: “Momenteel zijn we met ons warehouse in Kesteren volop bezig om weer een nieuw automatiseringstraject samen met Diract op te starten. Dat zegt denk ik genoeg over hoe tevreden we zijn.”
Tips voor andere bedrijven
Voor organisaties die een vergelijkbare transformatie overwegen, heeft Gerwin enkele waardevolle adviezen:
“Breng eerst je huidige processen heel goed in kaart, inclusief knelpunten. Ga pas daarna automatiseren. Pas je eigen processen zoveel mogelijk aan het systeem aan in plaats van andersom, zodat je geen maatwerksysteem krijgt met alle onderhoudskosten van dien.”
Hij benadrukt ook het belang van een langetermijnvisie: “Zet een stip op de horizon waar je met je totale logistiek naartoe wilt. Automatiseer stap voor stap, maar verlies je einddoel niet uit het oog. Betrek verschillende mensen met verschillende invalshoeken bij het proces. Niet alleen je interne mensen, maar ook consultants zoals die van Diract, om samen naar het totale automatiseringsproces te kijken.”
“Dankzij de samenwerking met Diract blijven we als FTH Groep vooroplopen in de baby-retail markt, klaar voor verdere groei en optimalisatie van onze logistieke processen,” besluit Gerwin.
Related Blogs


Hoe we zijn begonnen en vooral: waarom
April 2, 2025

SUPPORTHELD MARTIN ZONNENBERG
April 2, 2025

‘EEN VERHUIZING MOET OOK LEUK ZIJN’
April 2, 2025